PIERNIKI
Pierniki są takim produktem, który kojarzy się nam ze świętami Bożego Narodzenia. Ich przygotowanie jest czasochłonne, ale przy zaangażowaniu całej rodziny nie stanowi to żadnego problemu.
- 500 gramów mąki pszennej
- kostka masła
- 300 gramów miodu
- 2 przyprawy do pierników
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka amoniaku
LUKIER
- białko jajka
- paczka cukru pudru
1 ETAP
W garnku rozpuszczamy masło, potem dodajemy do niego miód i intensywnie mieszamy. Należy dokładnie połączyć te składniki. Kiedy już się rozpuszczą, to odstawiamy garnek do wystudzenia.
2 ETAP
Na stolnicy przesiewamy mąkę, a następnie dosypujemy do niej przyprawy do pierników, amoniak, sodę, kakao i cynamon. To wszystko mieszamy. Dalej dolewamy rozpuszczone wcześniej masło z modem, całość zarabiamy, a potem wyrabiamy ciasto piernikowe. Kiedy już nie będzie się lepić do rąk, to wkładamy je do miski i umieszczamy w lodówce żeby się schłodziło.
3 ETAP
W międzyczasie robimy lukier. Do białka wsypujemy po łyżce cukru pudru i roztrzepujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Trzeba również nastawić piekarnik na 180 stopni. Po przygotowaniu lukru wyjmujemy schłodzone ciasto – dzielimy je na 4 części i każdą osobno wałkujemy. Kolejną czynnością jest już formowanie wzorów, mogą być zwykłe obręby szklanki lub formy takie jak choinka, anioł czy serce. Każdą partię pierników pieczemy przez 10 minut, a po ostygnięciu smarujemy je lukrem i dekorujemy według własnego uznania.
RISOTTO Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI
- 1 litr wywaru warzywnego
- 50 gramów masła
- cebula
- oleje
- ząbek czosnku
- 300 gramów ryżu
- 200 gramów boczku
- 500 gramów pieczarek
Podgrzewamy wywar, w osobnym garnku podsmażamy posiekaną cebulę z czosnek na oleju. Potem możemy wsypać ryż do zeszklonej cebuli. Następnie trzeba wlewać po jednej chochli wywaru do ryżu jednocześnie mieszając. Kiedy ryż napęcznieje, to wtedy risotto będzie gotowe. Na patelni smażymy małe kawałki boczku, a potem odsączamy z nich nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Następnie na tej samej patelni podsmażamy wcześniej drobno pokrojone pieczarki. Po około 10 minutach dodajemy je razem z boczkiem do przygotowanego risotta i dekorujemy pietruszką.